Gesjoemel met energielabels? Dat kan nadelig uitpakken

Een goed energielabel klinkt als iets positiefs: je huis is energiezuinig, je stookkosten zijn lager en de waarde van je woning stijgt. Maar wat als dat label net iets te optimistisch is ingeschat, zodat het energielabel een stap omhoog gaat? Daar kan je door benadeeld worden, of je nu koopt of huurt. Een reëel risico, zo blijkt uit grootschalig onderzoek.

Uit het onderzoek van Het Financieele Dagblad (FD) blijkt dat tienduizenden huizen in Nederland een energielabel hebben dat nét iets te gunstig lijkt. Zó precies op de grens van een betere categorie, dat het geen toeval lijkt. Denk aan een woning met een waarde van 189,99 – terwijl de grens voor label B op 190 ligt.

Wat is het probleem?
Het probleem zit deels in de manier waarop energielabels tot stand komen. De adviseurs werken in opdracht van de verhuurder of woningeigenaar. Ze moeten allerlei kenmerken invoeren, van het type glas tot het aantal vierkante meters. En binnen de marges van die gegevens - die tot 5% mogen afwijken - kun je flink schuiven. Een iets grotere woning, een iets dikkere laag isolatie of een paar centimeter lager plafond scheelt soms net genoeg om van label C naar B te springen. En dat is verleidelijk, want één labelstap kan de waarde van een woning tot wel €15.000 verhogen en voor meer huurinkomsten zorgen.

Voor- en nadelen voor kopers
Voor woningkopers lijkt een groener label aantrekkelijk: het huis lijkt beter geïsoleerd en energiezuiniger. Maar als die duurzame kenmerken vooral op papier bestaan, krijg je als koper minder waar voor je geld. Je betaalt meer voor een woning met een beter energielabel, maar krijgt er mogelijk niet het goed geïsoleerde huis voor terug dat je had verwacht. Overigens heeft een gunstig energielabel ook voordelen. Zo kun je mogelijk meer lenen en kunnen geldverstrekkers rentekorting geven bij een gunstig energielabel.

Nadelen voor huurders
Sinds 2024 weegt het energielabel zwaarder mee bij het bepalen van de maximale huur. Met een stapje omhoog qua label kunnen verhuurders tientallen, soms honderden euro’s per maand méér vragen. En als de woning door het energiezuinige label net in de vrije sector valt, geldt er helemaal geen maximum meer. In die situatie heeft de huurder vrije hand in het bepalen van de huur.

Hoe check je jouw energielabel?
Veel mensen weten niet dat ze zelf kunnen checken welk label hun woning officieel heeft. Dat doe je via EP-online, de officiële database van de overheid. Zoek daar op adres of postcode, en je ziet meteen welk label geregistreerd staat, wie de labeladviseur was en wat de bijbehorende EP2-score is. Zie je daar bijvoorbeeld een label B met een score van 189,9? Dan rijst de vraag of de vaststelling objectief is verlopen, al is het nog geen bewijs voor gesjoemel.

Wat kun je doen als je label niet klopt?
Als je vermoedt dat je energielabel niet klopt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Als koper kun je een onafhankelijke herkeuring aanvragen. Maar voor huurders ligt het lastiger: alleen de eigenaar mag een nieuw label aanvragen. Dit terwijl het label mede bepalend is voor je huurprijs. Toch zijn er manieren om iets te doen:

  • Vraag je huurcontract en het energielabel op. Vaak zit het label bij je huurovereenkomst of kun je het vinden in EP-online.
  • Check of de gegevens realistisch zijn. Lijkt de woning groter of nieuwer dan hij is en heb je wel écht driedubbelglas?
  • Dien een bezwaar in bij de Huurcommissie. Je kunt je huurprijs laten toetsen, waarbij je ook het energielabel ter discussie kan stellen. Als blijkt dat het label niet klopt, kun je huurverlaging krijgen én mogelijk te veel betaalde huur terugvorderen.

Woonminister onderneemt actie
De overheid is zich bewust van het probleem. In september 2024 kreeg het systeem van energielabels de hoogste risicoscore van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Woonminister Mona Keijzer heeft daarom aangekondigd dat er een publieke toezichthouder komt en dat adviseurs die eerder fouten maakten, beter worden gecontroleerd. Zo ver is het echter nog niet. Bovendien lijkt het een utopie om er een waterdicht systeem van te maken.

Op energielabel.nl lees je meer over het energielabel. Ben je op zoek naar een koopwoning en wil advies over de financiering? Daar kunnen wij je van A tot Z bij helpen. We nemen dan meteen de optie om verduurzamen te financieren mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Match Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie